Waarnemingen

Rapporteer een waarneming

Wat zat in je val?

Hoe rapporteer je een waarneming?

 1. Selecteer hierboven in het menu wat voor jou van toepassing is:
  • Zag je bijvoorbeeld met zekerheid een marmerkreeft, klik dan op “Er zat minstens één kreeft in mijn vallen en ik ken de soort” en vervolgens op “Rapporteer marmerkreeft”.
  • Ben je toch niet zeker van de soort? Klik op “Er zat minstens één kreeft in mijn vallen, maar ik ken de soort niet”.
  • Ving je niets, klik dan in het menu hierboven op “Er zaten geen rivierkreeften in mijn vallen”.
 2. De link brengt je meteen naar de juiste pagina op waarnemingen.be. Daar doe je het volgende (zie de screenshot hieronder):
 3. Uploaden: Laad hier de foto’s van de rivierkreeften op die in je vallen zaten. Als je meerdere individuen ving, geef de fotobestanden dan duidelijke namen. Bijvoorbeeld: buikzijde marmerkreeft 1, rugzijde marmerkreeft 1, buikzijde marmerkreeft 2,… Ving je niets, dan hoef je geen foto op te laden.
 4. Telefoonnummer: Vul je telefoonnummer in als we je mogen contacteren met vragen over je waarneming. Ving je niets, dan hoef je geen telefoonnummer in te vullen.
 5. Datum & Tijdstip: Vul hier de datum en het tijdstip in wanneer je je vallen gecontroleerd hebt.
 6. Aantal individuen: Vul het aantal individuen in (de som van alle kreeften van dezelfde soort die je vandaag in je 3 vallen ving) en bevestig nogmaals dat je zeker bent van de soort door het vakje “zeker” aan te vinken. Ving je niets, vul hier dan “0” in.
 7. Vindplaats rivierkreeft: Selecteer of je je vallen in stromend of stilstaand water geplaatst hebt.
 8. Beschrijving rivierkreeft: Is jou iets speciaals opgevallen aan een rivierkreeft? Zag je bijvoorbeeld eitjes of larven? Dan kan je dat in dit vakje ingeven. Ving je niets, dan hoef je hier uiteraard niets in te vullen.
 9. Beschrijving vindplaats rivierkreeft: Zag je iets noemenswaardigs op de vindplaats, geef hier dan gerust meer informatie over de waterstand, vegetatie,…
 10. Ik heb het aas vervangen: Bevestig of je eraan gedacht hebt het aas te vervangen voor je de vallen weer in het water gelegd hebt.
 11. Code staalnamelocatie: Vul hier de code van je locatie in. Je kan deze terugvinden in je eerdere e-mailconversaties met het Craywatch team of op de stickers die je aan het touw van je vallen bevestigd hebt (bv. I_9000_5).
 12. Kaart: Selecteer op de kaart zo nauwkeurig mogelijk op welke locatie je je vallen hebt geplaatst. Je kan in de zoekbalk je gemeente ingeven en vervolgens met de cursor de precieze locatie selecteren. Mocht je je waarnemingen meteen in het veld invoeren, kan waarnemingen.be ook de exacte locatie gebruiken waar je je op dat ogenblik bevindt.
 13. Klik onderaan op “Bewaar”.
 14. Zaten er verschillende soorten rivierkreeften in je vallen? Herhaal dan de bovenstaande stappen per aangetroffen soort.

Waarnemingen